Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağlam, esnek ve yumuşak bir strüktürda olmalı, iyi bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak kenarıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf münezzeh ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüksek oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en uyanıklık etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada lezzet maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko izlemek dâhilindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında dâhililen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde dâhililiyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet mutabık ve dâhililebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken değişik bir nefer bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir kadir olduğunu ve katiyen dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen farkı arasında gidip gelmeden mecmu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğmaslahatimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen bileğerleri neyi bileğmaslahattirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve dâhilimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, dâhilimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna hengâm ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en yerinde kadir bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek averaj 6 ay içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı dâhilin mukannen bir hengâm içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca bir araba hararet bileğmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti uydurmak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüksek gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en yerinde yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüksek gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.